El Dia Mundial del Teatre celebra el retorn del públic a les sales en un acte institucional a la Sala Beckett
El Dia Mundial del Teatre celebra el retorn del públic a les sales en un acte institucional a la Sala Beckett

ADETCA ha iniciat les celebracions del Dia Mundial del Teatre, aquest dilluns 27 de març, amb l’Acte Institucional organitzat conjuntament amb l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) a la Sala Beckett, aplaudint el retorn del públic a les sales. Aquesta recuperació s’ha fet efectiva amb un increment de públic a les sales de Barcelona del 21% respecte l’any passat, i el retorn de la venda anticipada d’entrades. La presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, ha anunciat les bones dades dels primers sis mesos de temporada teatral indicant que “les incerteses derivades de la pandèmia fa temps que s’han esvaït” i ara comptem també amb “un sistema més ben finançat”.

Durant l’acte la presidenta d’ADETCA ha fet balanç de l’inici de temporada indicant que la recuperació del públic, 1.864.681 en el que portem de temporada, està un 21% per sobre de la temporada anterior. La mitjana d’ocupació arriba al 60,4% (uns 4,8 punts per sobre de l’anterior temporada), amb una recaptació de 60.471.000€, un 38% més que l’any passat.

Malgrat les bones xifres, Vidal també ha aprofitat per posar sobre la taula aquells temes en els quals cal seguir avançant, com són la recuperació de les gires i els circuits, molt tocats des de la crisi econòmica del 2012; la implementació efectiva de l’excepció cultural en l’àmbit fiscal, laboral i administratiu; el desenvolupament de convenis laborals pel sector i la defensa dels socis de les entitats teatrals.

“Acabada la crisi pandèmica no hem d’oblidar tot allò positiu que també ens ha portat” ha indicat Vidal, que ha manifestat que “les persones som socials, no ens volem aïllar i gaudim en el teatre i de la cultura”. També ha destacat la importància de “tenir estructures sòlides per protegir les persones que hi treballem”, alhora que ha reconegut la importància dels ajuts que han permès mantenir l’activitat després d’haver estat molt temps en activitat nul·la.

“La força de la unió del sector vertebrat, ara més preparat per afrontar reptes majúsculs, i la solidaritat per procurar no deixar ningú enrere han estat claus” ha constatat Isabel Vidal durant el discurs tot recordant els efectes de la crisi sanitària. “Avui estem celebrant que el malson s’ha acabat i la recuperació és una realitat!” ha sentenciat.

Per part seva, Àlex Casanovas, President de l’ADDPC, ha pujat a l’escenari per presentar els avenços en l’estatut de l’Artista. Casanovas ha explicat que després de molts anys de treball per part dels sectors implicats, aquest 2023 s’han aprovat dues mesures molt importants. Per una banda, la prestació especial d’atur per artistes i tècnics, i per l’altra, la compatibilitat de la jubilació amb els ingressos que provenen de l’activitat artística.
Casanovas ha celebrat que per primera vegada s’hagi reconegut legislativament l’especificitat dels creadors i treballadors de la cultura, afegint que es continuarà treballant per elaborar una llei de Transició Professional, pel reconeixement de Malalties Professionals específiques al sector i per aconseguir millores fiscals.

UN ACTE AMB MÚSICA, ESPECTACLE I REIVINDICACIÓ

L’actor Jordi Vidal va ser l’encarregat de conduir l’acte intercalant peces musicals especials per a l’ocasió, com la peça que va servir de tancament i que va posar el públic empeus: una adaptació de la cançó de Guillermina Motta “M’agrada més el cinema que la realitat” amb perspectiva teatral.

També, Toni Albaladejo, vicepresident d’aDETCA, va sorprendre amb una original presentació del que seria la festa de la nit a La Paloma ballant una adaptació de la banda sonora de la Màscara feta per Joan Vives i cantada per Jofre Borràs amb l’acompanyament a escena de la coreògrafa Marta Tomasa i el ballarí Miguel Angel Sánchez.

L’acte va comptar també amb la lectura per part de Daniela de Vecci del Manifest Internacional del Teatre escrit per …… i la lectura del manifest de l’AADPC, aquest any encarregat a l’actor i director Ivan Benet, qui també el va llegir al mateix acte.

Fotografies ©Glòria Solsona.