ACTUA CULTURA entra en campanya “Pren partit per la cultura”
ACTUA CULTURA entra en campanya “Pren partit per la cultura”

 

La situació de tot el sector cultural és molt greu i, de moment, ni la Declaració de la cultura com un bé essencial, ni la Declaració institucional per a la protecció de la cultura consistent en el Compromís del Govern i les entitats municipalistes per garantir els drets culturals a la ciutadania han servit de res per millorar aquesta dramàtica situació, que fins i tot ha percebut el Síndic de Greuges aconsellant al Govern de la Generalitat la reobertura dels espais culturals.

A tres mesos vista de les pròximes Eleccions al Parlament de Catalunya, Actua Cultura entra en campanya

La campanya “Pren partit per la cultura, pren partit pel 2%” consistirà en la difusió diària a Twitter de vídeos, d’uns 30 segons de durada, on persones reconegudes i de diferents perfils de l’àmbit de la cultura, però també d’altres àmbits, expliquen què representa per a elles la cultura i per què és important. En els primers vídeos, per exemple, podrem conèixer l’opinió del pallasso Tortell Poltrona, la jugadora de bàsquet Laia Palau, l’artista plàstic Jaume Plensa, el grup musical Roba Estesa, l’actor Julio Manrique, la directora de cinema Belén Funes, el director del Macba Ferran Barenblit, la ballarina i coreògrafa Sol Picó, l’escriptor Sebastià Portell, o l’actriu Mercè Sampietro. Aquesta acció s’iniciarà el 14 de novembre i s’allargarà fins el 12 de febrer, dia previ a la jornada de reflexió i a la posterior cita amb les urnes.

D’altra banda -i conscients que en aquests moments els partits polítics estan confeccionant els seus respectius programes electorals- anunciem que Actua Cultura treballarà per tal que tots els partits que van aprovar per UNANIMITAT el pressupost del 2% al Parlament de Catalunya, siguin coherents i incloguin el compromís de l’assoliment del 2% del pressupost per Cultura en un termini concret, dins els seus objectius prioritaris.

Actua Cultura està formada per persones dels diversos àmbits del sector que -per primera vegada- s’han unit per un canvi de paradigma en el tractament de la cultura. Es va presentar el passat 9 de març a la Plaça del Rei de Barcelona en una acció per reivindicar el 2% del pressupost de la Generalitat per Cultura. Actua Cultura lluita i seguirà lluitant per aconseguir aquest primer objectiu. Recentment, ha estat guardonada en la categoria de “Cultura” per l’APPEC en la darrera edició de La Nit de les Revistes i la Premsa en Català “per haver aconseguit reunir totes les disciplines culturals en una mateixa reivindicació: demanar un increment del pressupost de cultura de la Generalitat, des del 0,65% actual fins al 2%”.

Aneu a la barra d'eines