La 16a edició del Festival Internacional de Putxinel·lis reivindica el paper de les dones dins del món titellaire
La 16a edició del Festival Internacional de Putxinel·lis reivindica el paper de les dones dins del món titellaire

La Puntual – Putxinel·lis de Barcelona presenta aquest any una edició dedicada exclusivament a la tradicional i divertidíssima tècnica del titella de guant.

Del divendres 1 d’octubre al diumenge 24 d’octubre de 2021 La Puntual torna a oferir el seu tradicional Festival Internacional de Putxinel·lis a Barcelona. Aquesta edició tan especial, després de la suspensió de l’any passat degut a la pandèmia, està dedicada per primer cop al titella de guant i a les dones titellaires. Vingudes de diferents països, el teatre La Puntual acollirà durant les 4 setmanes que dura el Festival, a titellaires de la talla de la Paz Tatay (França), la Sara Henriques (Portugal), l’Irene Vecchia (Itàlia) i l’Analía Sisamón (Argentina). Totes elles titellaires amb una dilatada experiència que representen a la perfecció les tradicions titellaires de països com Espanya, Portugal, Itàlia i Argentina.

El Festival s’inaugura el divendres 1 d’octubre de 2021 amb l’espectacle Tauromaquia a càrrec de la madrilenya Paz Tatay, directora de la companyia Pelele i resident a Toulouse. El seu espectacle gira entorn del personatge de Curro, un torero molt peculiar. Les escenes, hilarants i plenes d’una subtil delicadesa en la manipulació, es van succeint en una rica combinació de gags, equívocs i divertides persecucions i que, en les mans refinades de la Paz Tatay aconsegueixen embruixar i seduir al públic.

La companyia Red Cloud ens presentarà del 8 al 10 d’octubre el seu espectacle Dom Roberto. De la mà i paleta de la portuguesa Sara Henriques, els titelles elaborats per Rui Rodrigues cobren vida per a la presentació de les dues històries més aclamades del repertori de Dom Roberto, O Barbeiro i A Tourada convertint el tradicional i popular teatre de marionetes portuguès en un espectacle ple de dinamisme i molt sentit de l’humor dirigit a petits i grans.

El cap de setmana del 15 al 17 d’octubre arriba d’Itàlia la titellaire Irene Vecchia i el seu espectacle Pulcinella. Pulcinella és un dels personatges i màscares més famosos del món, i té germans i cosins a tot el món, especialment a Europa.

Aquest tipus d’espectacle de marionetes amb més de 500 anys d’història, ha anat adaptant-se al llarg dels anys i a dia d’avui segueix representant com cap altre les emocions de la vida humana en les quals tots podríem reconèixer-nos. A través de la lluita, rítmica i musical, Pulcinella reviu cada vegada en l’espectacle que representa, sense tantes paraules, és com una música, en la qual els moviments són el ritme i les paraules l’harmonia.

El Festival Internacional de Putxinel·lis clourà el cap de setmana del 22 al 24 d’octubre amb la participació de l’Analía Sisamón, flamant representant de la tradició argentina de titelles de guant, qui representarà l’espectacle Barquichuelo de papel de la companyia La Canela. Un espectacle dirigit per Miguel Oyarzún, integrant de la prestigiosa companyia argentina-chilena El Conchón i basat en l’obra de María Puncél i Nivio López, que ens explica el viatge de dos amics, en Sapete i la Pajarita, i com, a mesura que van superant obstacles, aprendran una gran lliçó: saber mirar-se l’un a l’altre.

ACTIVITATS PARAL·LELES DEL FESTIVAL

Dins del Festival s’organitzaran també diferents tallers de titelles per a infants, col·loquis post-funció amb les artistes, així com tres Cursos de Titelles de Guant adreçats a adults de diferents nivells. Aquests Cursos compten amb la Col·laboració d’UNIMA i de l’Ajuntament de Barcelona i seran impartits com sempre per titellaires professionals.