LA CULTURA ÉS SEGURA
LA CULTURA ÉS SEGURA

La resolució SLT/1746/2020 dictada pel govern el 17 de juliol 2020, han generat una crisi sectorial amb unes conseqüències molt greus que es sumen a la ja delicada situació del sector.

ADETCA ha estat en contacte intens amb l’Ajuntament de Barcelona i amb el Departament de Cultura, que recolzen les nostres argumentacions i demandes a curt i llarg termini:

  • A curt, que es permeti l’activitat cultural aquests dies i, via escletxa que deixa la citada resolució, es rectifiqui el tancament d’aquestes activitats.
  • Que es canviï la forma de procedir en relació als equipaments i a l’activitat cultural en general, en la gestió de futures crisis. El sector hem fet els deures i som espais segurs, sense cap incidència de contagi i, per tant, el que cal gestionar precisament és deixar oberts els espais segurs prescriptors de formes d’actuació higièniques i controlades, i tancar o prohibir aquells que no ho són.

Un cap de setmana intens de reunions i negociacions ha culminat avui dia 19 de juliol en que hem estat reunits diferents representants del sector cultural amb els departaments de cultura, salut i interior, representats aquests dos últims pels seus secretaris generals.

S’ha escoltat el nostre malestar, els motius i les demandes. I s’estudiaran els casos d’espais tancats que vulguin continuar. Cas per cas.

Davant aquesta greu situació dilluns 20 de juliol els cinc sectors culturals (música, editorial, arts escèniques, arts visuals i audiovisual) hem enviat la següent Nota de Premsa en la qual es reclama:

  • Que es rectifiqui immediatament la decisió sobre el tancament dels espais i activitats culturals, donat que estem complint amb totes les mesures i no hi ha cap cas de contagi, i que no es suspengui l’activitat cultural segura de l’estiu (festes majors, etc).
  • Que d’ara en endavant s’escolti al sector en la gestió de les decisions que li afecten tan essencialment.
  • Que la gestió de la crisi tingui fases de restriccions és lògic, però els espais culturals ja no són els capdavanters en el tancament, ja que són els espais més segurs. Per tant, que els espais culturals estiguin al final de les fases de tancament davant de qualsevol futura gestió de la crisi.
  • Que la cultura sigui considerada pel Govern com un dels valors que ha ajudat a suportar la crisi i se la tracti amb la justa correspondència (cap homenatge des del Govern, ni cap altra administració, als artistes que ens han consolat desinteressadament, per cert). LA CULTURA ÉS UN BÉ DE PRIMERA NECESSITAT.

Que es generin campanyes de confiança entre el públic, tan malmesa per les imprudents declaracions emeses des del Govern.