Adhesió d’ADETCA al Manifest del Dia Internacional de les Dones de l’AADPC
Adhesió d’ADETCA al Manifest del Dia Internacional de les Dones de l’AADPC

Avui celebrem el Dia Internacional de les Dones, i ADETCA ho fa adherint-se al al Manifest de l’AADPC que posa en valor la figura de la dona en les arts escèniques. Un manifest que vol rendir homenatge a totes les Dones que ens han precedit, les nostres avantpassades que van lluitar per ser pals de paller de la família, que treballaven al camp, a les fàbriques, a les colònies tèxtils, als mercats, a tots els sectors, però principalment a la Cultura, i prenem el seu testimoni per seguir lluitant i millorant les condicions de treball de les Dones Treballadores de les Arts Escèniques.

Ser Dona i professional del teatre, de l’audiovisual i el doblatge en l’actualitat vol dir ser una persona creativa, diversa, polivalent, activista, professional i perseverant en la vocació artística. És per aquest motiu que les Dones de les entitats adherides al manifestes de l’AADPC, actrius, directores, productores, gestores culturals, gerents, etc. demanen:

  • Paritat tant en els rols de direcció i dramatúrgia com en els repartiments, especialment als teatres públics i a la televisió pública.
  • Que la ficció reflecteixi la diversitat de la vida i hi hagi més veritat: que les actrius no patim discriminació ni pel físic, ni per l’edat, ni per l’ètnia, ni pel gènere. No pot ser que la ficció no sigui mirall de la realitat, ja n’hi ha prou de crear ideals falsos a les generacions que pugen.
  • La Cultura és una eina molt poderosa per fomentar canvis a la ment de la societat, siguem-ne conscients i formem part del canvi que volem!
  • Ja és hora de recuperar l’espai que també ens pertany: l’escenari, la pantalla… perquè allò que no es veu o no s’explica, deixa d’existir.
  • Que es respecti l’ofici d’actriu, l’experiència, la formació, la professionalitat, que no hi hagi intrusisme i que hi hagi més oportunitats de feina i més càstings oberts. Que se’ns remuneri correctament les feines artístiques tant en produccions teatrals com audiovisuals.
  • Que no es produeixin mai més abusos de poder o sexuals ni en el Teatre, ni en l’Audiovisual, ni en el Doblatge. Que els i les professionals del sector de les arts escèniques facin cursos de perspectiva de gènere per identificar les agressions.
  • Que es faci un ús responsable del llenguatge, prou de sexismes i de la predeterminació dels rols: ja n’hi ha prou d’El director i La productora…
  • Que el tant per cent de personatges femenins augmenti als teatres i que tinguin un pes. Que accionin l’anul·lació del requisit d’estar donada d’alta a l’hora de sol·licitar la prestació de baixa de maternitat, no atén la realitat de les actrius i professionals del sector; que no sigui un requisit per cap dona. En general que no sigui un miracle ser actriu i ser mare. Volem conciliació familiar. Que les condicions de treball siguin dignes.

Podeu consultar el Manifests sencer aquí.

 

 

Enllaços d'interès