OBRIM ELS TEATRES I OMPLIM LES PLATEES
OBRIM ELS TEATRES I OMPLIM LES PLATEES

Gala Catalunya Aixeca el Teló 22.09.2020

Sílvia Abril i el Mago Pop donen el tret de sortida a una temporada teatral extraordinària i plena d’esperança a la gala CATALUNYA AIXECA EL TELÓ

Aquest vespre el Teatre Victòria ha acollit una nova edició de la gala “Catalunya aixeca el teló”, organitzada per ADETCA (Associació d’Empreses Productores de Teatre), els Teatres Públics de Barcelona i l’Associació d’actors i actrius de Catalunya, la qual ha donat el tret de sortida -de la mà del Mago Pop, Sílvia Abril i El Terrat- a l’inici de la temporada teatral més esperada i necessària que mai, una cartellera d’estrenes i d’espectacles de qualitat, en un context de dificultat però amb les millors condicions i totes les mesures socio-sanitàries per generar confiança en el públic.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el Vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la Consellera de Cultura, Àngels Ponsa, el Tinent d’alcalde i Regidor de Cultura de Barcelona, Joan Subirats, el President Delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García Cañizares, el President de la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya, Lluís Font, i la Directora General de l’INAEM, Amaya de Miguel, entre d’altres autoritats i personalitats de la cultura i la societat civil, han donat suport amb la seva presència a aquesta iniciativa que cada any el sector impulsa per obrir la cartellera.

Després de gairebé sis mesos de parada obligada, teatres, sales, productores, companyies i professionals tornen avui a la feina amb un immens esforç per aixecar el teló, però amb il·lusió, confiança i unitat. “Liderarem units un canvi de paradigma i no ens aturarem fins a situar la cultura en el centre de l’acció social i política”, ha proclamat Isabel Vidal, Presidenta d’ADETCA, en la roda de premsa d’aquest matí.

La Gala

Silvia Abril i l’Antonio Díaz (El Mago Pop), una parella de mestres de cerimònies capaç de donar un missatge esperançador, amb sentit de l’humor i emoció, han estat els encarregats de conduir una gala, des del Teatre Victòria (a les 21 h / TV3, a les 22 h), de format dinàmic i ple de sorpreses i jocs de màgia, i en el decurs de la qual s’han lliurat els seus Premis ADETCA Catalunya Teatre. Amb el fil conductor de les paròdies de reconeguts programes de TV3 com Tabús, Crims o Joc de cartes, l’espectacle ha comptat a més amb les actuacions d’Hotel Locandi (Premi Moritz Fira Tàrrega 2019); La Calòrica (Premi Catalunya Teatre 2019); de la companyia Zum Zum Teatre (Premi de la Crítica 2019 a millor espectacle familiar – La Llotja, Lleida); IT Dansa al Teatre de Salt. Guillem Roma, Marta Roma i Antony da Cruz han interpretat “El teu llit”, del propi Roma. La gala s’ha tancat amb un homenatge a tots els professionals que tant han treballat i ajudat durant la pandèmia.

La gala ha estat especialment dirigida al PÚBLIC, una crida perquè siguin conscients de la qualitat i varietat dels espectacles què s’ofereixen des del sector i la passió amb la què es fa.

Premis ADETCA Catalunya Teatre 2020

En decurs de la gala s’han lliurat els premis que concedeix Adetca des de fa tres edicions i que inclouen les categories de Premi Honorífic Catalunya de Teatre, Premi a la Trajectòria en el camp de les arts escèniques, Premi a la Sala de teatre públic o privat amb la programació més destacada per la seva coherència, rellevància o innovació i el Premi al projecte artístic singular, amb una innovació, constant i sostinguda, i per la seva important aportació a les arts escèniques.

En aquesta ocasió, els guardonats han estat:

  • Premi Honorífic Catalunya de Teatre MARIA AGUSTINA SOLÉ (Jove Teatre Regina).
  • A la trajectòria en el camp de les arts escèniques TALLER D’ESCENOGRAFIA CASTELLS
  • A la Sala de teatre públic o privat amb la programació més destacada per la seva coherència, rellevància o innovació SALA LA PLANETA de Girona
  • Al projecte artístic singular, amb una innovació constant i sostinguda i per la seva important aportació a les arts escèniques RUTA 40

Balanç

Quan els teatres van tancar temporada el passat 12 de març a causa de la pandèmia, el sector disposava de bona salut i amb millors xifres que l’any anterior: augment del 8% d’espectadors, 10% més d’ocupació a les sales i un 27% d’increment en la recaptació. Però, des de la declaració de l’Estat d’alarma i amb la situació posterior en qualsevol de les fases establertes, 850.000 espectadors no han pogut anar als teatres i sales de Barcelona, i no han gaudit de 5.341 funcions de 510 espectacles que no s’han pogut realitzar. Aquesta caiguda de l’activitat i l’anul·lació de gires han colpit a un sector que, només a la ciutat de Barcelona, ha deixat d’ingressar 30.500.000€.

Més enllà però de superar la crisis estructural i econòmica, l’àmbit de la cultura i, en especial, de les arts en viu vol recuperar el seu paper transformador, el poder educatiu i el seu valor en una societat crítica. L’accés a la cultura és un dret fonamental de les persones i, finalment, en els darrers dies el sector del teatre ha estat declarat com a “servei essencial”. Per bé que aquesta consideració permet a les sales obrir i treballar amb estabilitat, ADETCA reivindica el seu paper en la gestió de la crisis i reclama a les institucions mesures de rescat i impuls necessàries per un sector de primera necessitat. “Ens alegra haver superat avui una llarga i injusta fase de restriccions per sobre de les que ja suposen les butaques de separació. Els nous paràmetres i relacions entre cultura i salut, eren molt esperats, i anem pel bon camí. Però no oblidem que el teatre és segur a tot el territori i per tant esperem aviat l’aixecament de la restricció de l’aforament del 50% a Girona i altres poblacions catalanes. I aconseguir la fita de suprimir definitivament les restriccions d’aforaments”, afirma Isabel Vidal, presidenta d’ADETCA. El públic avui ja percep com a segures les activitats on les persones poden anar acompanyades dels seus convivents habituals, separats per una butaca, amb mascareta, espais desinfectats diàriament, amb traçabilitat de dades i en les condicions correctes d’ús de les instal·lacions. “Mantenir els teatres oberts a tot Catalunya i els espectacles funcionant, amb seguretat, aporta beneficis però, sobretot, és una clara declaració a favor d’un model de país, valent, cohesionat, responsable, cívic i culte”, conclou Vidal.

Reivindicacions

ADETCA fonamenta la demanda de mesures concretes a les administracions. Així, a curt termini, proposen un Pla de rescat “real”, en el qual ajuntaments, Diputacions, Generalitat i Ministeri es coordinin per fixar actuacions consensuades i compartides amb l’objectiu de treure el sector i els seus treballadors de la crisis. “Mai més hauríem de tornar a escoltar que un artista o un tècnic no poden menjar i han de deixar la seva professió”, denuncia Isabel Vidal. Amb certa immediatesa també és necessari un Pla de comunicació per activar el consum cultural, amb ajudes que incideixin directament sobre el preu de les entrades; “El bonus cultura és una bona iniciativa” per fomentar l’accés a la sala dels espectadors i fidelitzar-los. Les entitats sectorials també reclamen una decidida i clara política de recolzament a les arts escèniques per part de tots els ajuntaments de Catalunya, protegint, recolzant i impulsant l’activitat i els espais escènics. “No ens podem permetre tornar a escoltar que tanquen teatres o sales” diuen. A més, a mig-llarg termini, es demana a les institucions que convoquin la taula de negociació per establir un pressupost digne i una “consideració de la Cultura com a pilar de progrés i benestar del nostre país”, seguint les demandes d’ACTUA CULTURA 2%. En aquest sentit, la presidenta d’ADETCA recorda que Educació i Cultura van unides: “ara cal recuperar les sortides culturals de les escoles, és imprescindible pel nostre present i pel futur”.