El millor any de teatre de la història
El millor any de teatre de la història
2.845.015 espectadors han assistit a les sales de Barcelona el 2023, que han assolit un 60,43% d’ocupació i recaptat més de 86 M€
La xifra suposa un increment de l’1,02 % de públic i de 31,02% de recaptació respecte al 2011, l’any que es va batre el primer rècord
Les sales de menys de 200 espectadors també han aconseguit les millors dades de la seva història: 305.413 espectadors i gairebé 4 M€ de recaptació

 

 

Els teatres de Barcelona han fet públic aquest matí unes xifres de rècord que revelen que el 2023 s’ha convertit en el millor any de teatre de la història de Barcelona. Durant aquest any, les 30 sales de la capital catalana han rebut 2.845.015 espectadors i el sector ha recaptat 86 milions d’euros. També s’ha superat el major índex d’ocupació mai registrat, amb un 60,43 %.

Aquestes dues xifres superen per tant les de l’exercici 2011, quan es va batre el primer rècord de públic de la història del teatre a Barcelona. Aquell any es van rebre 2.816.283 espectadors (+1,02% el 2023), es van recaptar 65.700.858 € (+31,02% el 2023) i es va aconseguir un 54,18% d’ocupació (+11,53% el 2023).

Isabel Vidal, presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, ha presentat aquestes dades en una roda de premsa després que el passat mes de setembre ja anunciés una recaptació rècord i dades que confirmaven que la temporada 2022-2023 va ser la segona millor temporada de la història pel que feia a espectadors teatrals. Així doncs, en termes absoluts, el 2022 va tancar amb una xifra total de 2.471.069 espectadors i més de 73 milions d’euros de recaptació.

També confirmen aquest bon estat de salut del teatre català les dades de les sales de menys de 200 espectadors, que registren les millors xifres de la seva història en tots els indicadors analitzats: 305.413 espectadors (35,57% més que el 2011), 3.999.805 € de recaptació (100,72% més que el 2011) i un 58,42% d’índex d’ocupació (un 26,82% més que el 2011).

Durant la roda de premsa, la presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, ha estat acompanyada de la seva junta i representants del sector, teatres privats i públics i altres representants sectorials, així com de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé; i el secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí.

Vidal ha qualificat les xifres d’extraordinàries i ha apuntat que s’ha assolit “gràcies a una ingent feina per part de tots els agents i el suport de les administracions”. “L’increment d’aquests indicadors demostra que amb millors pressupostos i les normatives adequades a l’activitat artística, el sector pot arriscar més i augmentar de manera quantitativa i qualitativa l’esforç de producció” ha manifestat la presidenta de l’entitat, que ha conclòs que “els resultats són una cartellera molt atractiva per a un públic que ha acudit als teatres de Barcelona aconseguint aquest any de rècord”.

Per la seva banda, Jordi Martí, secretari d’Estat de Cultura del Ministeri de Cultura i Esports, ha manifestat que “aquestes xifres històriques demostren que, quan hi ha compromís de les administracions, tant el públic com els creadors responen”, i ha anunciat que “des del Ministeri de Cultura treballarem colze a colze amb el teixit del país per millorar les condicions dels treballadors de la cultura i seguir ampliant els drets culturals de la ciutadania”.

 

Xavier Marcé, regidor de Cultura i Indústries Culturals de l’Ajuntament de Barcelona ha afirmat que “estem davant d’unes xifres fantàstiques, l’any del 2023 hem estat a prop d’arribar a aquest somni de 3 milions d’espectadors a les sales teatrals de Barcelona. Per tant en primer lloc cal felicitar al conjunt dels agents per la feina feta. Però un moment d’èxit és també un bon moment per demanar desitjos, i m’agradaria que no oblidéssim que queda un 40% de l’ocupació per omplir”.

M’agradaria que els teatres ampliessin la tasca que ja estan fent d’acollir noves propostes el fluxe del talent emergent tingués més cabuda als teatres, i que els teatres de Barcelona ampliessin el seu territori vital i exemplifiquessin la seva fantàstica feina als teatres municipals de Catalunya. Estem en un moment en què  tirarem endavant el relleu del Grec i en què s’ha fet ja el del Lliure, dos espais teatrals de la ciutat dels que desitjo, i m’hi comprometo, que tinguin la màxima complicitat amb el conjunt del sector privat per construir plegats un àmbit cultural que funcioni amb coherència i a la perfecció”, ha afegit Marcé.

La consellera Garriga ha fet un reconeixement al sector teatral: “Tenim uns grans professionals que dia rere dia s’esforcen perquè els teatres tinguin una programació diversa i de molt nivell”, i ha celebrat l’augment de públic. A més, la titular de Cultura ha destacat que “el Govern dona el màxim suport a les arts escèniques”, i que des de l’inici de la legislatura fins ara ha augmentant un 180% el pressupost dedicat a les empreses teatrals privades, i reforçat també els grans equipaments nacionals i els teatres i auditoris d’arreu de Catalunya.

Segons l’associació, la campanya de Nadal ha estat especialment important per assolir aquestes dades i referma el compromís del sector per continuar treballant per la presència del teatre i de la cultura en general als mitjans de comunicació, així com també a la vida quotidiana dels ciutadans.

Ara l’entitat encara amb voluntat de rècord el projecte Cap Butaca Buida, una iniciativa que té per objectiu consolidar Catalunya com a capital de les arts escèniques assolint el repte inèdit al món d’omplir totes les butaques dels teatres del país el pròxim dissabte 16 de març de 2024.

Des d’ADETCA es fa una constant crida als espectadors per tal que continuïn escollint el teatre com una de les principals experiències en viu i els anima a contribuir, amb la seva assistència a les sales,  a assolir noves xifres rècord l’any 2024.