La inclusió, la diversitat i la sostenibilitat al centre de la 65ena Conferència de PEARLE celebrada a Oslo
La inclusió, la diversitat i la sostenibilitat al centre de la 65ena Conferència de PEARLE celebrada a Oslo

La 65a Conferència Pearle*, organitzada per l’Associació Noruega de Teatres i Orquestres, va reunir la setmana passada representants del sector de les arts en viu d’arreu d’Europa, entre elles Isabel Vidal en representació de FAETEDA, per parlar dels problemes més urgents als quals s’enfronten els professionals d’aquest secot.

La conferència, que va tenir lloc els dies 11 i 12 de maig al Teatre Nacional d’Oslo, va comptar amb conferències, debats i tallers sobre temes que van des de la inclusió i la diversitat fins a la sostenibilitat, l’estatut de l’artista i la llibertat artística.

La ministra de Cultura de Noruega, Anette Trettebergstuen, va explicar com el seu pais aplica el principi de llibertat en la política cultural i la col·laboració amb els interlocutors socials a través del que es reconeix com el model nòrdic.

Inclusió i diversitat
Sobre inclusió i diversitat, dos tallers complementaris van permetre als assistents comprendre tots els aspectes pràctics i la importància de tenir un enfocament inclusiu de les actuacions en directe.

Sostenibilitat
La sostenibilitat va continuar sent un tema clau amb un enfocament en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i el lloc que ocupa la Cultura en la implementació d’aquests objectius en el context de l’Agenda 2030 de l’ONU per al Desenvolupament Sostenible.

L’estatut de l’artista
A la conferència es va presentar el model Allians, una iniciativa dels agents socials de Noruega, amb l’ajuda del Ministeri de Cultura, que té com a objectiu donar suport als artistes autònoms.

La llibertat artística
En una conferència magistral, Sverre Pedersen, president de Freemuse, va oferir una visió de l’estat de la llibertat artística al món i l’amenaça a la democràcia.

“Estem encantats d’haver acollit aquest important esdeveniment a Oslo i d’haver reunit tants professionals dedicats per discutir temes clau i compartir les millors pràctiques”, va dir Morten Gjelten, director general de NTO, antic president de Pearle* i amfitrió de la conferència.

ELECCIÓ DEL NOU COMITÈ EXECUTIU AMB ISABEL VIDAL COM A REPRESENTANT DEL GRUP DE PAÏSOS DEL SUD

Aprofitant la Conferència es va celebrar també l’Assemblea General en la qual es va escollir un nou Comitè Executiu, i el nou President per als dos anys vinents: Sébastien Justine de FEPS/Les Forces Musicales (podeu trobar la composició completa de la junta aquí). El nou president de Pearle*, Sébastien Justine, escollit a l’Assemblea General de l’entitat del 12 de maig, va afegir: “Estic honrat de ser elegit president de Pearle* per al proper mandat de dos anys i espero treballar amb els meus col·legues d’arreu d’Europa per a un ecosistema sostenible del sector de l’actuació en directe.

FAETEDA, amb Isabel VIdal com a representant, continuarà tenint presència al Comitè Executiu per representar el Grup de Països del Sud, en col·laboració amb PERFORMART, associació per a les arts escèniques de Portugal.

Enllaços d'interès